Optigroen daktuinen

Frisia Bergum is aangesloten bij Optigroen: marktleider op het gebied van daktuinen en dakbegroeiing. Jaarlijks wordt er 2,5 miljoen vierkante meter dak van Optigroen systemen voorzien. Daktuinen bieden naast een aanzienlijke verfraaiing van de woon- en werkomgeving een aantal onmiskenbare (maatschappelijke) voordelen:

 • Het klimaat verandert, wat voor Nederland o.a. tot gevolg heeft dat er frequenter piekbelasting van het rioolstelsel optreedt door korte, maar hevige buien. Vakkundig aangelegde dakbegroeiing kan regenwater opvangen en vertraagd afvoeren met wel 50 - 99%. Als gevolg hiervan kunnen overheidsuitgaven worden beperkt. Immers, door het beperken* van de piekbelasting van het rioolstelsel is er geen (of minder) uitbreiding van de rioolcapaciteit nodig. Tevens heeft dit een positief effect op de verkeersveiligheid omdat tunnels en lager gelegen wegvakken minder onder water komen te staan.

Naast bovengenoemde voordelen levert dakbegroeiing ook nog de volgende voordelen:

 • Energiebesparing: een begroeid dak heeft een isolerende werking. Gevolg: minder stookkosten in de winter, minder gebruik van de airco in de zomer.
 • Bevordering stadsecologie: door daktuinen ontstaan er nieuwe biotopen, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Tevens wordt er meer zuurstof geproduceerd, CO2 gereduceerd en treedt er vermindering op van het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht. Kortom, een bijdrage aan een beter leefmilieu in de stad!
 • Verlenging levensduur dak: een daktuin beschermt tegen UV-straling en extreme kou of hitte. Door die beschermende werking van grond en groen, gaat een dak circa twintig jaar langer mee.
 • Optigroen beschikt als enige over het unieke (gepatenteerde) Meandersysteem, wat speciaal ontwikkeld is voor de gecombineerde toepassingsgebieden afvoervertraging en drainage. De stromingslengte op het dak wordt hierdoor met het 6-voudige verlengd waardoor de afvoertijd extreem toeneemt.

  Voor meer informatie over het renoveren van een daktuin, klik op de onderstaande link:
  Renovatie Groendaken

 

De Dakbegroener 2010 De Dakbegroener 2011 Optigroen SolarGroendak
De Dakbegroener 2010 De Dakbegroener 2011 Optigroen SolarGroendak

 

 

 

 

 

 

 Lees in onderstaande brochure hoe u tot 99% van de waterafvoer bij piekbuien kunt verminderen. Het resultaat is een enorme ontlasting van het riool- en afvoerstelsel tijdens een piekbui. Lees meer over deze zeer vooruitstrevende Optigroen innovatie: Retentiedak Meander 30.

Optigroen Retentiedak Meander Urban Farming op het dak! Drossel innovatie
Optigroen Retentiedak Meander Urban Farming op het dak! Drossel innovatie

Klik op onderstaande afbeelding om de Optigroen film te starten.

Alle films over toepassing van dakbegroeiing staan hier weergegeven.


Een zeer opmerkelijke toepassing betreft Optigroen grasdaken op cruiseschepen.

Optigroen grasdak op cruiseschepen

Er zijn 6 cruiseschepen van grasdaken voorzien; het gehele artikel staat hier weergegeven.Het Optigroen Partnerverband bestaat uit professionele hoveniersbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de aanleg van dak- en gevelbegroeiing. Door de bundeling van kennis en ervaring binnen het Partnerverband zijn er een aantal opmerkelijke voordelen te behalen voor opdrachtgevers:

 • Naast de standaard 10 jaar productgarantie is er een aanvullende 10 jaar verzekerde systeemgarantie mogelijk in combinatie met de dakbedekking,
 • Zeer hoog kennisniveau: meer dan 40 jaar ervaring, kennis en kunde uitwisseling tussen meer dan 130 partners in 16 landen,
 • Optigroen partners maken gebruik van de technische ondersteuning van Optigroen in het gehele bouwproces,
 • Gegarandeerde kwaliteit in uitvoering door voortdurend geschoolde dakhoveniers.
 Frisia Bergum maakt onderdeel uit van genoemde Optigroen Partnerverband.

Optigroen Partnerverband

 Sinds 1974 vind de beurs GaLaBau plaats in Neuremberg (Duitsland) en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende beurzen in Europa op het vlak van tuinieren, landschapsinrichting en groen design. De innovatie award is uitgereikt aan Optigroen op basis van de ontwikkelde Smart Flow Control. Deze innovatie maakt het mogelijk om het waterniveau in groendaken autonoom te laten managen op basis van weersvoorspellingen. Onder andere Waterschappen zijn zeer geïnteresseerd in de toepassing van de Smart Flow Control omdat het een bruikbare tool is om een gebied minder kwetsbaar te maken voor piekbuien. Kortom, Klimaatadaptatie pur sang.Een trotse Henk Vlijm (directeur) en Rob Steltenpöhl (innovatiemanager)